6 praktiska tips för att planera en oförglömlig och trevlig möhippa!
Din vän ska gifta sig, kanske är du tillåmed tärna på bröllopet? Oavsett vad din roll kommer vara så är det dags att planera möhippan! Alla vill ju att det ska bli så roligt som möjligt och en dag eller helg som bruden verkligen känner är anpassad efter henne.
Men var börjar ni? Är det någon som bestämmer? Hur undviker ni konflikter? Vad ska ni ha för budget? och framför allt, hur gör ni för att få reda på vad er vän vill ha och är bekväm med, utan att fråga henne och avslöja massor av detaljer? Här kommer mina praktiska tips för att planera en möhippa!
Innan ni börjar planera
Förr i tiden har det varit kutym att tärnan/tärnorna planerar hela möhippan, men med tiden så har hela bröllopsvärlden förändrats, och med det även antal tärnor och sättet en möhippa planeras på. Så förutsätt inte att du som tärna är ensam ansvarig för möhippan, det finns många som vill hjälpa till att skapa en perfekt upplevelse för er gemensamma vän. Men hur gör man rent praktiskt då? Hur undviker man att det blir för många kockar? Hur undviker man att det blir dålig stämning?

1. STRUKTURERA & FRÅGA
För att inte planeringen ska springa iväg i tusen olika riktningar så bör ni ha ett gemensamt dokument där alla kan följa vad som händer. Skapa ett Google Sheet med följande flikar:
Idéer / Schema / Budget / Packlista
Se till att dokumentet går att redigera med länk! Jag har gjort en mall, ni får gärna använda den!
Nu när ni har det praktiska färdigt är det dags för nästa steg och det är att kräva bruden på lite information. Ni vill ju såklart veta vad hon drömmer om, och vad hon absolut inte vill vara med om. Det gör ni enklast genom att skicka den här länken där hon fyller i vad hon vill (och inte vill) göra, samt vilka hon vill att ni bjuder in till möhippan! Där får hon också fylla i om det är några helger som absolut inte går pga andra åtaganden.

2. SAMLA IN ALLA OCH GÅ IGENOM VAD BRUDEN VILL
När ni fått info från bruden om vilka hon vill ha med på möhippan så hitta ett forum som fungerar för er – är det messenger? Whatsapp? En facebookgrupp eller en kanske en smsslinga? Bjud in alla som bruden vill ha med på möhippan och börja med att ställa ett par frågor, messenger har tex en omröstningsfunktion som är väldigt bra, men man kan också rösta genom att trycka tumme upp eller ner på kommentarerna.
Detta är saker ni behöver rösta om:
Budget – föreslå ett par olika budgetnivåer där ni får rösta på hur mycket ni är villiga att lägga
Datum – föreslå 3-4 datum/helger för att se vilka datum där flest kan delta.
Engagemang – Hur många vill vara med i planeringen? Och vilka är beredda att sitta i baksätet?
Om er brud vill åka utomlands behöver ni också rösta för att se om det är något ni bör gå vidare med.
När ni sedan har resultaten vet ni antagligen vilket datum som flest kan vara med på, vilka som är beredda att lägga tid på planeringen, lämna landet, men också hur mycket de flesta är beredda att spendera på möhippan.
3. SAMLA IHOP ETT PLANERINGSGÄNG
Gissningsvis vill inte alla vara med och planera, det är såklart tidskrävande att planera en möhippa – men de som vill det borde få chans att bidra. Så samla ihop en mindre chatt med de som är planeringssugna och gå igenom vad majoriteten har röstat på. Bestäm ett ungefärlig budgetspann och det datumet som passade flest! Nu plockar ni fram listan på saker som er brud skickat till er! Utifrån den, spåna på vad ni kan göra! Vad är möjligt inom budgeten? Vad hade hon verkligen uppskattat? Ska ni lämna landet? Är det en fullspäckad heldag eller är det en hel helg? Sätt ramarna och var öppna för varandras förslag.
*Ett hett tips här är att använda er av metoden ”Ja! Och så skulle vi kunna…” och bygg vidare på idéer, istället för att skjuta ner dem. Det kommer leda till en bättre planering och en trevligare stämning om alla får komma till tals och känna att deras idéer tas tillvara på.*


4. UPPDATERA DE ANDRA
När ni har en grundplan som ni tycker känns bra – börja med att kontrollera datumet med brudens partner. När det är gjort och är godkänt så är det dags att presentera planen för de andra! I det här läget behöver det inte vara varenda detalj planerad, men om ni har ett grovt schema för möhippan så ser ni tydligare vilka luckor som behöver fyllas. Även här är det bäst att vara väldigt tydlig med vad som är planerat, vad de saker ni hittills har planerat kommer kosta och ungefär vilka tider ni har tänkt er. Övertydlighet har aldrig skadat någon!
5. FYLL LUCKORNA
Härligt! När ni har satt vilka de stora bitarna är för dagen/dagarna och alla vet när alltihop kommer ske är det dags gå igenom er grovskiss på schema, och ta tag i luckorna. Nu kan ni återvända till brudens lista – är det något ni saknar? Hur ska hon hämtas? Kommer hon ha ätit innan? Vad gör ni mellan aktivitet 1 och aktivitet 2? Har ni några lekar inplanerade? Finns det något som binder ihop hela möhippan – som tex ett tema? Ska hon ha något speciellt på sig? (Se vad vi gjorde med Victorias möhippa här nedanför!)
Samtidigt som ni bestämmer saker – se till att fylla i packlistan när det dyker upp saker som ni vet att hon måste ha med sig!

6. FÖRBEREDELSER
Dagen är satt, allt är bokat! Nu är det bara kvar att dela upp ansvaret.
Pengar: Gå igenom budgeten en gång till, se att ni räknat rätt på alla kostnader och gör det tydligt vad ni betalar för gemensamt och vad ni själva ska stå för. Här får ni också bestämma om det är så att ni ska dela upp allt när dagen är över och ni har era faktiska kostnader, eller om ni ska swisha till en gemensam pott i förhand för att en person ska slippa ligga ute med för mycket pengar.
Inköp: Dela upp inköpen inför dagen – kanske ska någon handla fika, någon handla alkohol och någon ordna lunch?
Packning: Dubbelkolla brudens packning, men gå också igenom alla saker ni kan tänkas behöva för möhippan och se om det kanske redan finns hemma hos någon!

Vad händer när det uppstår konflikter?
Såhär är det tyvärr, att ibland blir man osams. Det är många starka viljor och speciellt när man kommunicerar genom text så kan det skära sig utan att det varit meningen från något håll. Det bästa är att ta ett steg tillbaka och verkligen landa i att ni alla vill det absolut bästa för er vän. Om det är någon du har svårt att kommunicera med så kanske det är bättre att ringa ett samtal? Ni har också alltid möjligheten att rösta på lösningar om det är där det skär sig – då får man helt enkelt gå på vad majoriteten tycker.
Det viktigaste är att inte blanda in bruden i eventuella konflikter och att vara mogna nog att gå vidare utan att det ska påverka dagen negativt. Sträck ut en hand, ta ett steg tillbaka och rannsaka dig själv – det behöver inte vara dålig stämning bara för att man vill olika saker.
I grund och botten är ni ju där för att ge henne den bästa upplevelsen!
Det var mina mest praktiska tips för hur ni planerar en bra möhippa.
Jag hoppas detta kommer hjälpa er på vägen!

Vill du ha fler tips kring möhippan?
Victorias Möhippa
Aktiviteter och lekar!
Här är massor av tips på aktiviteter och idéer för möhippan!